lördag 18 januari 2014

DIY. Acetylsalicylsyra- så gör du Aspirinmasken själv, billigt och enkelt!


Värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra med den aktiva substansen salicylsyra kan göra superbra saker för din hud!


Blandar man acetylsalicylsyra med vatten får man BHA-syra och det är en nyckelingrediens i många ansiktsbehandlingar som säljs idag.

BHA-syra är en mild kemisk peeling som avlägsnar gamla, döda 
hudceller och ger huden en nyvunnen lyster. Den hjälper även till att slåss mot finnar och pormaskar och finns i massvis av aknemedel. Dess systersyra, AHA-syran, är mer känd men faktiskt sämre på att krypa ner i porerna och lösa upp det fett som samlats där och dessutom är BHA-syran snällare mot känslig och irriterad hud!Kan du få tassarna på en ask Aspirin så är det bra, de har bara adderat majsstärkelse till syran medan tabletterna Magnecyl och Treo har vissa andra ingredienser som bl a talk. I slutändan spelar det ingen större roll såvida du inte har väldigt känslig hud men i längden kan det påverka huden även om man har den tuffaste av ytor så jag rekommenderar verkligen Bayer Aspirin Tablett 500mg som du enkelt och billigt kan läga vantarna på på närmaste Apotek.

Nu vidare till masken

Normal till fet hud:
Krossa 1500 - 2000 mg av de tabletter du valt att använda noga med en mortel eller baksidan av en sked och blanda (3-5 st) sedan pulvret med lite vatten. Börja med en tesked vatten och fortsätt sedan bland ut med mer vatten eller Aloe Vera-gel och tillsätt eftersom till dess att du fått den konsistens som du föredrar på din ansiktsmask. Aloe Vera är toppen mot just oren hy som lätt får finnar och kvisslor då den är återfuktande, bakteriedödande och ökar hudens syreupptagning.

Torr och/eller känslig hud:
Använd hälften flytande honung och hälften vatten istället alternativt ekologisk yoghurt. Vanlig honung som inte har upphettats innehåller enzymet glukosoxidas som bildar väteperoxid när det blandas med vatten och väteperoxid vill vi åt då det är bakteriedödande. Yoghurten vill du ska vara ekologisk främst för att du vill djuren väl men även för att undvika rester av kemikalier i din mask, yoghurt lugnar huden och hjälper rödlätt hy. Oavsett hudsort kan du alltid testa att blanda med din vanliga hudkräm, börja alltid med lite vatten dock! Rör i lite vatten till dess att du fått en seg pasta och fortsätt sedan med vad du vill blanda ut med. Vattnet behövs för att lösa upp pulvret och låter oss komma åt dess goda egenskaper.


Den färdigblandade masken applicerar du sedan på rengjord hud och låter verka 15 - 30 minuter. Massera gärna lätt med fingrarna när du sköljer av masken så får huden sig även en fin exfoliering av kornen från värktabletterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar