söndag 16 mars 2014

Skrubba mera - DIY exfoliation

Jag har alltid gillat känslan som huden får efter en skön skrubb! 
Dessutom har det en uppenbart positiv effekt på huden. 

När man tar bort gamla hudceller och annan smuts så ser huden fräschare ut och får tillbaka ungdomens vackra lyster. Huden känns även mycket mjukare och smidigare efteråt.

Under många år har jag köpt högvis av olika skrubbar, både för kroppen och ansiktet, men nu behöver jag inte göra det längre! 

Den absolut bästa skrubben man kan få händerna på är nämligen ruskigt enkel att göra själv. Allt du behöver är socker, olivolja och lite honung. 
      
 Kroppsskrubb:
2 dl virgin olivolja eller mandelolja
2 dl strösocker (eventuellt några matskedar honung eller lite extra socker om du vill ha en fastare konsistens, men jag föredrar en lösare blandning till kroppen)  Ansiktsskrubb:
½ dl virgin olivolja eller mandelolja
½ dl strösocker
1 msk honung på flaska (eller annan honung som är lätt flytande i konsistensen)
Läppskrubb:
Några droppar virgin olivolja eller mandelolja
1 tsk strösocker
1 tsk honung på flaska (eller annan honung som är lätt flytande i konsistensen)
Ev. ½ tsk bakpulver om du vill ha en mer effektiv exfoliering.


Du behöver också en ren burk med lock att förvara skrubben i eller en skål om du väljer att göra en mindre sats och använda upp den i ett svep. 

Allt du behöver göra nu är att röra ihop ingredienserna med en ren sked och sedan är det bara att skrubba på! Du kan använda vilken sorts socker du vill, vanligt strösocker, brunt socker etc, ta det alternativ som du tycker ger den bästa konsistensen.

Väljer du att göra en större sats och spara i en burk så håller sig skrubben fräsch i minst två veckor, längre om du har ett lufttätt lock. Eftersom det inte är någon vätska i blandningen, en del vill tex ha mjölk i sin skrubb, är skrubben enkel att spara.

Är du osäker på om din skrubb blivit för gammal så är det bara att lukta på mixen - luktar den bra så är det lugnt. Det är oljan i skrubben som kan bli dålig med tiden, men mixen blir aldrig farlig att använda. Dock är det inte vidare trevligt att gnugga in en illaluktande sörja i ansiktet.

Jag hoppas att det här kan hjälpa någon mer än bara lilla jag att spara pengar och ta hand om hyn på samma gång. En härlig bonus är att den här skrubben är helt naturlig, helt utan parfym eller andra saker som kan vara dåliga för en känslig hy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar